Kosthold
Treningstips Kosthold Helse Musikk Produkter

Slik får du et sunt og variert julekosthold

Publisert 13.12.17 kl 12:26. Oppdatert 13.12.17 kl 12:26.

Her er noen tips til hvordan du kan nyte julens fristelser, med god samvittighet.

Skrevet av Silje Bjørnstad
Annonse

Vi vet alle at julen byr på mye god mat og drikke, men det trenger selvfølgelig ikke å bety at man ikke kan fortsette å ha et sunt og variert kosthold. Det trenger ikke å være enten eller. Selv om det kan bli en del mer sjokolade og julekaker i desember, så er balanse fortsatt er et viktig stikkord.

Her er noen tips til hvordan du kan nyte julens fristelser, med god samvittighet. 

Julemat er muskelmat! 

Tradisjonell julemat er mer enn bare ribbe og pinnekjøtt. Middager med eggeretter, kalkun, skinkesteik og juleskinke er både magert og proteinrikt. Ikke minst er fisk en god kilde kilde til protein samt flere viktige vitaminer og mineraler. Både sild, torsk, lutefisk og rakfisk er for mange faste mattradisjoner i julen som er næringsrike middager. Med andre ord så er det mye bra og sunn julemat som bidrar til å bygge kropp og muskelmasse! 

Sunnere julesnacks 

Det er mange søte og sukkerrike fristelser i desember. For mange blir det kanskje et daglig inntak av både julekaker, julemarsipan og julesjokolade når julen er her. Men vil du helst unngå at det blir for mye av det gode, samtidig som du har vanskeligheter med å begrense inntaket hvis julegodteriet er lett synlig, så sett dette inn i skap eller lignende der du ikke ser det. La heller fargerike frukter og noen nøtter være det som er lett tilgjengelig og som står fremme hvis du er en som er glad i å småspise.

Fråts i julens frukt og grønt 

Frukt og grønt er sunt året rundt, også i julehøytiden. Klementiner og appelsiner er typiske julefrukter. Spis de som de er, eller bruk de som ingrediens i dessert og salater. Epler er en annen typisk julefrukt for mange og som brukes som tilbehør til ulike julemiddager, i salater, og i eplegløgg og chutney. Fruktsalat er også en populær dessert i jula og her kan man variere med ulike frukter og bær. En eple- eller appelsinsaus passer fint til ulike kjøtt- og fiskeretter, og vil være et lettere alternativ til fete julesauser. I tillegg er det mange ulike grønnsaker som hører med til julemiddagene! 

For eksempel så er rosenkål, kålrotstappe, surkål og rødkål typiske julegrønnsaker – så fyll opp tallerkenen med de fargerike vitaminbombene. Råkostsalat er også et friskt og sunt innslag. Bruk gjerne oppskjært frukt og grønt som pynt på julefatene når du serverer julemat, og si ifra at det er helt greit å spise pynten! Har man frukt- og grøntrester så passer det fint å lage en «julesmoothie» med julens frukter og grønnsaker.

Annonse

Ha kontroll 

Hvis du vet at du har lett for å overspise og dermed få dårlig samvittighet for dette så bruk mindre tallerkener og mindre glass til drikkevarene. Spis i et rolig tempo så får kroppen tid til å sende ut signaler om metthetsfølelse før du spiser deg ubehagelig mett.

Kjenn på følelsen av sosial matglede 

Et sunt og variert kosthold handler om mer enn bare hva du spiser og drikker, kanskje spesielt i julen. Å kunne samles rundt bordet for å dele matopplevelser og middagstradisjoner med venner og familie er noe som har stor betydning for mange. Senk skuldrene, nyt sosialt samvær og et godt måltid uten å analysere alt du spiser og drikker. Samtidig er det viktig å være klar over at julen er en utfordrende tid for mange når det handler om mat og middagsselskap, spesielt for gutter og jenter som har en spiseforstyrrelse eller en form for spiseforstyrret atferd. Dette kan også oppleves som vanskelig for resten av familien og pårørerende, fordi de er uvitende om hvordan de best skal takle en slik situasjon. Det finnes ikke et fasitsvar på hva som fungerer best for hver enkel familie, men å lage en plan for julen kan være et viktig hjelpemiddel når alle har et felles ønske om å ha det bra. Vit også at det er helt normalt å ha gode og dårlige dager, også i julen, og det finnes mange ulike hjelpetelefoner og interesseorganisasjoner som kan gi hjelp og gode råd.

 

Annonse

Kommentarer