Treningstips
Treningstips Kosthold Helse Musikk Produkter
Foto: Marius Beck Dahle... Vis mer

Foto: Marius Beck Dahle

4 tips for økt styrke i benkpress

Publisert 17.12.17 kl 12:58. Oppdatert 19.12.17 kl 11:14.

Benkpress – selve definisjonen på stor styrke, eller?

Skrevet av Martin Norum
Annonse

For mange er benkpress verdens viktigste og beste øvelse. Det ligger stor prestisje i å være sterk i denne øvelsen. "Hvor mye tar du i benken?" er gjerne det første folk spør om når de lurer på hvor sterk du er. At en øvelse som belaster et så begrenset antall muskler av mange brukes som en definitiv måleenhet for styrke, er etter vårt syn merkelig.

Styrken i knebøy, markløft, olympiske øvelser m.fl sier så uendelig mye mer om den totale styrken. Kanskje bør vi redefinere hva styrke måles ut fra? 

Noen effektive tips

Uansett- en stor styrke i benkpress forteller mye om styrken i brystet, triceps og fremside skuldre, selv om øvelsen utført i styrkeløftsammenheng kan regnes som en øvelse hvor omtrent hele kroppen er aktiv under utførelsen. Det handler om å overføre kraft helt fra første ledd (ankler) og opp til overkroppen. Øvelsen vil sannsynligvis alltid være blant de mest populære, så hvorfor ikke ta i bruk noen effektive tips for å kunne løfte noen flere kilo?

Annonse

1. Tenk at du prøver å trekke stangen fra hverandre når du klemmer rundt. Dette har vist seg å øke den eksentriske aktiviteten i triceps hvilket gjør at du kan løfte mer.

2. Når vekten senkes ned – press baksiden av hodet ned i benken. Dette kan aktivere en refleks som potensiellt vil tillate deg å løfte opptill 5 prosent mer i henhold til kjente coacher som Dave Tate.

3. Tren ryggen. Et godt forhold mellom agonist(bryst) og antagonist(rhomboideus, lats) er viktig for god effekt.

4. Skap kraft og stabilitet! Benkpress utført for å bli maksimalt sterk er ikke en øvelse for bryst og triceps. Det er en øvelse der stabilitet og kraft utvikles gjennom blant annet "leg drive" hvilket betyr at du aktivt presser i fra med bena for å stabilisere basen og generere kraft.

Annonse

Kommentarer