Treningstips
Treningstips Kosthold Helse Musikk Produkter
Foto: Marius Beck Dahle... Vis mer

Foto: Marius Beck Dahle

Er dette det beste kondis-apparatet?

Publisert 04.12.17 kl 06:26. Oppdatert 05.12.17 kl 10:08.

Hvilket kondisjonsapparat på treningssenteret er det mest effektive?

Skrevet av Av Silje Bjørnstad
Annonse

Kondisjonstrening

Romaskinen er den mest effektive formen for kardiotrening, hevder personlige trenere i en ny undersøkelse. 

The Gym Group, en britisk treningskjede, har spurt 1400 PT-er om hvordan de rangerer ulike kondisjonsapparater i forhold til effekt. 47 prosent av de spurte setter romaskinen på topp og den tar en soleklar førsteplass i spørreundersøkelsen. 

Tredemølla kommer på en andreplass med 25 prosent, mens crosstraineren havner på en tredjeplass med 12 prosent. Åtte prosent mener stepmaskinen er mest effektiv, mens 2 prosent har svart trimsykkel.

Ulike innstillinger

Det finnes mange gode grunner til å ta en økt på romaskinen. Når du ror, belaster du flere muskelgrupper i kroppen, samt at du bedrer kondisjonen og får økt utholdenhet. I tillegg er det lav skaderisiko og det er enkelt å variere roingen basert på nivå og varighet på øktene. 

På de fleste romaskiner som finnes på gym i dag kan du stille inn motstanden mellom 1 og 10. Jo høyere tall du har, jo mer mostand blir det og det kreves mer kraft for å spinne hjulet. Lavere tall gjør det lettere å sette i gang hjulet, men det er ikke nødvendigvis slik at at du «trener bedre» ved å trene intervaller på tallet 10 sammenlignet med for eksempel tallet 7! Det kommer mer an på hva slags type ro-økt du trener. 

Mange opplever at det er best med en høyere innstilling på intervalløkter og ved kortere distanser, mens ved langkjøring stiller man inn et lavere tall på hjulet.

Interessert i trening, helse og kosthold? Da bør du følge Sprekest på Facebook!

Annonse

Bruk beina! 

Riktig teknikk er naturligvis helt essensielt for best mulig effekt av hvert enkelt drag. Fest fotreimene slik at de strammer over midten av føttene og kjenn etter at hælene sitter godt i platene. I startposisjonen har du bøyde knær og strake armer samtidig som du er litt fremoverlent. Ha et godt tak rundt ro-håndtaket og tenk at du skal bruke hele kroppen til å skape kraft. 

I en bestemt bevegelse trekker du håndtaket til deg ved å bruke armer og rygg samtidig som du presser godt fra med beina slik at du lener deg bakover og retter ut hofta. Trekk håndtaket til deg slik at du treffer cirka nederste del av ribbeina. Slipp opp og len deg fremover til startposisjonen for å ta et nytt og bestemt drag. Husk å bruke styrken i beina! Du skaper mye mer kraft her enn om du bare «drar armene tilbake».

Annonse
  • http://aktivtrening.com/trening/fitness/romaskinen-er-den-mest-effektive-pa-treningssenteret
  • Kommentarer