Treningstips
Treningstips Kosthold Helse Musikk Produkter

Hvordan øke styrken raskt?

Publisert 11.02.18 kl 11:29. Oppdatert 19.02.18 kl 01:23.

Det finnes en rekke metoder og prinsipper som med fordel kan benyttes og varieres for å øke styrken.

Skrevet av Martin Norum
Annonse

I denne artikkelen skal vi se på 4 generelle tips som er viktig for å bli sterkest mulig.

1. Tren tungt. For å bli sterkere må tunge løft implementeres i treningsprogrammet. Siden øvelsene utføres med svært tunge vekter reduseres antallet repetisjoner. Grovt sett kan vi si at trening for maksimal styrke innebærer et repetisjonsantall fra 1-6. Som følge av det lave antallet repetisjoner gjentas ofte seriene flere ganger enn ved tradisjonell styrketrening. Et egnet antall serier og repetisjoner for styrke kan derfor for eksempel bestå av 6 serier X 4 repetisjoner.


2.Tren eksplosivitet. Prøv å løft det du klarer 1RM i en øvelse sakte, og du vil fort finne ut at fart er viktig for å løfte tungt. Viktigheten av å kunne generere kraft fort er essensiell for å bli sterkest mulig. Eksplosiv trening utføres stort sett med en belastning som tilsvarer 50% av 1RM. 


Annonse

3. Ta lange pauser. For maksimal styrke må lange pauser benyttes. Grunnen til dette er at nervesystemet ved tung belastning trenger tid for å hente seg inn og være klar til neste serie. En annen årsak er at både tung og eksplosiv trening belaster muskelfibertype 2X i stor grad. Denne fibertypen er eksplosiv, sterk og har lang restitusjonstid. For å bevare eksplosiviteten i løftene må derfor pausene være lange. Avhengig av øvelse og belastning kan et sted mellom 2-6 minutter være fornuftig for å kunne generere kraft.

4. Spis nok mat. Å ligge i kaloriunderskudd er for mange drepen for styrken. Å spise nok mat er svært viktig for å ha nok energi og for å kunne utvikle muskelmassen til å vokse og bli sterkere. Det er mulig å utvikle styrken på et kaloriinntak som vedlikeholder vekten og og også i kaloriunderskudd, men dette blir vanskeligere og vanskeligere jo mer "avansert" personen som trener er. Nybegynnere responderer veldig godt selv på kaloriunderskudd til å begynne med.


Annonse

Kommentarer